EN
 
Apart-Hotel Sighisoara
Adresa:
Telefon:
Fax:
Fix:
E-mail:
GPS:
Str. Consiliul Europei, nr. 7
+40-755-088158
+40-265-773082
+40-265-779432
contact@aparthotel-sighisoara.ro
N 463115, E244756
localizeaza pe harta
Apart Hotel Sighisoara
Tur virtual
SC Eco Lodge SRL - 2009
Apart Hotel Sighisoara Prezentare Apart Hotel Sighisoara Rezervari Apart Hotel Sighisoara Galerie foto Apart Hotel Sighisoara Tur virtual Apart Hotel Sighisoara Guestbook Apart Hotel Sighisoara Atractii turistice Sighisoara
Atractii turistice Sighisoara
 

Sighisoara

Municipiul Sighisoara (germana Schässburg, maghiara Segesvar) se afla în centrul tarii, la 55 km de Targu Mures, 97 km de Sibiu, 121 km de Brasov si 328 km de Bucuresti. Este una dintre putinele cetati medievale locuite din sud-estul Europei si singura de acest gen din România. O mare parte a faimei orasului de astazi se datoreaza celei mai celebre personalitati istorice - la ora actuala - dintre toate personalitatile care au avut tangenta cu Sighisoara, voievodul Vlad Tepes, supranumit Dracula, fiu al voievodului Tarii Romanesti Vlad Dracu. Este paradoxal, fiindca legenda creata se bazeaza pe calitati si actiuni straine celebrului voievod. Totul are ca punct de plecare pedepsele exemplare aplicate de Vlad Tepes adversarilor sai, într-o zona europeana mai toleranta si unor adversari care au amplificat intransigenta sa, însa mai ales amatorilor de senzational, de publicatii si filme cu vampiri, începând de la sfârsitul secolului al XIX-lea pâna în prezent.
 
 
Vlad Tepes - Dracula s-a nascut probabil in Sighisoara, tatal sau locuind între anii 1431-1436 si în orasul-cetate Sighisoara. Prin Sighisoara, celebrul Dracula a trecut în 1476, ultimul an al vietii, spre ultima si scurta sa domnie in Tara Româneasca. Casa Vlad Dracul. Cu Sighisoara actuala, legatura celebrului personaj istoric este asigurata de vechea si acum celebra casa supranumita "Vlad Dracu", situata în zona centrala a cetatii - apartinatoare autoritatilor cetatii medievale - totodata si fosta casa a corpului de paza, posibil de oaspeti, în care exista posibilitatea sa fi fost gazduit Vlad Dracu si cei apropiati lui. Turnul, care a functionat ca sfat al orasului pâna la 1556, judecatorie si corp de garda pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, cuprinde din 1899 Muzeul de istorie, unde pot fi vazute: ceramica din epoca bronzului, vase rituale dacice, ceramica romana, instrumente medicale si farmaceutice din timpul celebrului farmacist Andreas Bertram (1670) si din timpul Mariei Tereza, mobilier variat (se remarca cel cu intarsie), mari mecanisme de închidere a portilor cetatii, arme, un exemplar din primele ceasuri de perete, realizat în secolul XVI în sud-vestul Germaniei, precum si evolutia mecanismului ceasului din turn, existent din secolul XVI, având figurinele reprezentând zeitati romane pentru fiecare zi din saptamâna.
Sighisoara
 
 

Obiective turistice

Cetatea Sighişoara. Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale in stil gotic rural, dar si in stil renascentist si baroc. Acestea din urma sunt rezultatul unui efort constructiv survenit relativ tarziu, in secolele XVI-XVIII. Din vechiul sistem defensiv, amenajat incepand cu secolul al XIV-lea, astazi mai pot fi admirate 9 turnuri, 2 bastioane si o parte din zidul de incinta. Turnurile erau plasate in locurile vulnerabile ale cetatii si erau prevazute cu galerii de tragere si cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas (64 m inaltime) este cel mai impresionant.
Turnul cu ceas. Situat in partea de rasarit a platoului inferior al Cetatii Sighisoara, el a fost construit pentru a proteja poarta principala a orasului si pentru a gazdui Sfatul. Dubla sa functie explica grija cu care a fost construit de sighisoreni, aspectul sau sever si sarbatoresc in acelasi timp. Turnul cu Ceas a servit si reuniunilor sfatului si depozitarii arhivei si a tezaurului Sighisoarei. Ridicat in veacul al XIV-lea si chiar mai tarziu, turnul este plin de pitoresc cu dubla sa barbacana-adica acea amenajare defensiva ce controla accesul in cetate, cu metereze, drum de straja si galerii de tragere, in fine, cu cele patru turnulete ce simbolizau - ca efigie arhitectonica a intregii comunitati - autonomia judiciara a cetatii ce avea faimosul jus gladii, dreptul seniorial de pedeapsa.
Biserica din deal. Biserica din Deal este neindoielnic cel mai valoros monument arhitectonic al Cetatii Sighisoara. Constructia acestei biserici, pusa sub patronajul Sf. Nicolae, incepe in anul 1345 si continua cu intermitente pana in 1525. Biserica inglobeaza cele doua constructii mai vechi de pe platoul superior al dealului: o capela romanica si un donjon patrulater. Monumentul este valoros si prin existenta singurei cripte cunoscute in Transilvania aflata dedesubtul chorului si contine morminte din sec. XVI-XVIII.
Biserica Manastirii. Biserica Manastirii dedicata Sfintei Fecioare a apartinut Manastirii dominicane (demolata la sfarsitul sec.XIX) si a fost construita incepand din sec. al XIII-lea, fiind pomenita intr-o indulgenta data de Papa Bonifaciu al VIII-lea in1298.
Biserica Romano-Catolica. Biserica Romano-Catolica Sf. Iosif construita in 1894, dupa demolarea manastirii maicilor franciscane, se afla in partea de N-E a Cetatii Sighisoara, langa zidul de incinta. Construita in stil eclectic de arhitectul sighisorean Letz, biserica a suferit reparatii interioare dupa incendiul din 22 martie 1983. Orga actuala este cumparata de la o biserica saseasca din imprejurimi si este construita de Karl Einschenk din 1908.
Casa cu Cerb. Denumita astfel dupa capul de cerb fixat pe coltul cladirii, este o constructie specifica renasterii transilvane, datand probabil din sec. al XVII-lea. Notabile sunt formele ei robuste si echilibrate, boltirile parterului, ancadramentele de piatra cu tenticuli si micul burduf cu fereastra orientat spre piata.
Casa Venetiana. Numita asa dupa ancadramentele de piatra ale ferestrelor care imita goticul venetian, dateaza din sec. al XVI-lea fiind resedinta primarului Stephanus Mann, a carui piatra funerara poate fi vazuta in Biserica din Deal.
Casa Vlad Dracul. Fosta casa Paulini pare sa fie cea mai veche constructie civila de piatra din cetate, judecand dupa bolta semicilindrica din piatra de rau de la parterul cladirii. Astazi, Casa "Vlad Dracul" adaposteste un rafinat restaurant in stil medieval care satisface pretentiile turistilor de pretutindeni.
 
   
 
Imprejurimi
Imprejurimile Sighisoarei, deosebit de pitoresti, cu bogate si valoroase monumente istorice si arhitectonice constituie de asemenea, obiective turistice interesante, demne de a fi cunoscute de vizitatorii vechii asezari de pe Tarnave. Aceasta zona abundă de monumente ce aparţin perioadei medievale, de la cetati, ca cea din Medias, atestată documentar la sfarşitul sec. al XIII-lea, la biserici fortificate precum cea din Apold de sec. XIV; Saschiz construita la sfarsitul sec. al XV-lead Valchid de sec. XIV; Biertan - biserica cetate din anul 1402; Copsa Mare cu bazilica de sec. XIV; Valea Viilor a carei biserica a fost fortificata in sec. al XV-lea. Acestea fiind doar o mică parte din cele 156 de biserici fortificate ce se găsesc pe teritoriul dintre Mures si Carpati.
Din Sighisoara spre Medias, pe DJ 14, trecem prin comuna Danes (10 km), apoi dupa alti 9 km o luam la stanga si ajungem in comuna Laslea; de aici, pe o sosea comunala neasfaltata, dupa alti 12 km se ajunge in satul Malancrav. Biserica din localitate, construita pe la 1350, in aceeasi perioada cu Biserica din Deal, constituie un monument specific goticului transilvanean. Lacasul, de tip bazilica, are trei nave fara bolti, cu clopotnita inglobata navei centrale, iar corul incheiat in trei laturi, este boltit in ogive cu console decorate intr-o maniera naturalista. Picturile murale, relativ bine pastrate, dateaza din anul 1405.
 
 
Intorcandu-ne in comuna Danes, la 9 km spre sud, pe DJ 14 ajungem in satul Cris, cunoscut datorita castelului fostei familii nobiliare Bethlen, edificiu in care stilul gotic se imbina cu elemente renascentiste. Castelul a fost construit intre anii 1559-1683, pe fundatii vechi, piatra pentru ridicarea acestuia fiind adusa de la cariera de la Racos. Castelul se ridica pe un mic deal in mijlocul satului; constructie cu plan dreptunghiular, cu un foisor pe latura sud-vestica, care da spre curtea interioara, edificiul cu ziduri groase si turnuri de aparare cuprinde peste 40 camere mari si luminoase.
Castelul este inconjurat de un foarte mare parc unde se afla si un lac interior. Unul din contii Bethlen avea pasiuni botanice, astfel ca multi arbori si plante de aici constituie o raritate. In parc se afla un colt de odihna cu mese si banci minunat taiate si sculptate in marmura alba, care poarta semnatura celui mai mare sculptor medieval din Transilvania: Fecit Elias Necolai,
La jumatatea drumului spre Medias DN14 –cca 17km – se face o ramificatie asfaltata – DJ 141B – spre Biertan. Biertanul face parte dintre primele asezari germane din Transilvania fiind cuprins în cele doua "Scaune" (Medias si Seica) în Diploma Andreeana din 1224. Prima atestare a numelui sau dateaza din 1283, într-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preotilor catolici din comunitatile sasesti.
Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case în jurul unei piete centrale, deasupra careia se înalta Biserica fortificata din Biertan Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO
La 9 km de Sighisoara, pe DN 106, in directia Agnita, se gaseste comuna Saes unde poate fi vizitata o biserica, monument de arhitectura datand din secolul al XIV-lea; atrag atentia pictura realizata in 1520, cu vadite influente ale Renasterii, precum si o cristelnita de bronz.
La 6 km de Sighisoara, pe DN 13, ajungem in comuna Albesti unde, in 1848, armata maghiara condusa de generalul Bem a fost infranta de trupele tariste, batalie in care si-au pierdut viata poetul maghiar Petofi Sandor si publicistul german Anton Kurz
La 20 km de Sighisoara, pe DN 13 (E60), in directia Brasov, se afla comuna Saschiz, centru mestesugaresc activ in veacul al XVI-lea, vestit mai ales prin breasla olarilor. In localitate pot fi vizitate cetatea taraneasca si biserica fortificata.
Ca stil arhitectonic edificiul este inrudit cu alte biserici-fortificate pe care le intalnim in localitati apropiate cum ar fi Bunesti, Cloasterf, Iacobeni etc. Zidul imprejmuitor a fost demolat, iar turnul-clopotnita, mai nou decat biserica prezinta asemanari cu Turnul cu ceas din Sighisoara, in forma avuta anterior marelui incendiu din 1676. De plan dreptunghiular, cu puternice console prevazute cu guri de aruncare la etaj, turnul-clopotnita are, in cele patru colturi ale bazei acoperisului, turnulete care semnifica faptul ca localitatea se bucura de dreptul de „jus gladii.”
Medias

Saschiz

Malancrav
 
 
Rezervatia Breite - valoare unica în Europa
Pe platoul Breite de langa Sighisoara se afla cel mai mare, reprezentativ si bine conservat habitat de pajiste împădurită (wood pasture) cu goruni (Querqus petraea) si stejari (Querqus robur) multiseculari din centrul si estul Europei. Prin originea sa, platoul Breite este o padure „modificata cultural”, purtand atat amprenta culturii locale sasesti de peste opt secole, cat si a unei naturi bogate si variate. Aceasta origine dubla confera rezervatiei Breite valori exceptionale multiple - de la cele istorice, culturale si ecologice, pana la cele estetice si emotionale. Atat din punctul de vedere al patrimoniului natural, cat şi ca marturie vie a istoriei orasului Sighisoara, Breite reprezinta o valoare unica in Europa.